Seromakowiec z gotową masą makową i serem z wiaderka: Przepis na dużą blachę

Seromakowiec z gotową masą makową i serem z wiaderka: Przepis na dużą blachę

Przygotowanie tego pysznego ciasta będzie przyjemnością dla wszystkich miłośników słodkości. Seromakowiec z gotową masą makową i serem z wiaderka to połączenie smaku sera i maku w idealnej proporcji, a wszystko to na dużej blasze, wystarczającej na wiele porcji. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku oraz video instruktażowe, które ułatwią Ci przygotowanie tego wyjątkowego deseru.

Przepis na seromakowiec z gotową masą makową

Przepis na seromakowiec z gotową masą makową to pyszne danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników makowca. Seromakowiec składa się z dwóch warstw: spodu serowego i górnej warstwy z gotową masą makową.

Aby przygotować ten przepis, potrzebne będą następujące składniki:

  • 250g sera białego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Gotowa masa makowa

Na początku należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie ubijamy jaja z cukrem, dodajemy ser biały i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy na gładką masę. Wylewamy połowę masy do formy, a następnie na nią kładziemy warstwę gotowej masy makowej. Na koniec zalewamy resztą masy serowej.

Wstawiamy nasz seromakowiec do piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut, aż warstwa serowa zacznie się lekko rumienić. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na porcje i podajemy.

To danie doskonale sprawdzi się na różne okazje, zarówno na przyjęcia, jak i na codzienne deserowe chwile. Seromakowiec z gotową masą makową z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.

Seromakowiec z gotową masą makową

Kazimierz Jabłoński

Jestem Kazimierz, autorem wielu przepisów na stronie internetowej Stararampa Czechowice. Moje pasje to gotowanie i odkrywanie nowych smaków. Dzielę się z czytelnikami moimi ulubionymi przepisami na pyszne dania z różnych kuchni. Na moim portalu znajdziesz inspiracje kulinarne, wskazówki dotyczące przygotowywania potraw oraz ciekawostki ze świata kulinariów. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony i poszerzenia swojej wiedzy kulinarnych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up