Seromakowiec z gotową masą makową i serem z wiaderka: Przepis na dużą blachę
Seromakowiec z gotową masą makową i serem z wiaderka: Przepis na dużą blachę
Przygotowanie tego pysznego ciasta będzie przyjemnością dla wszystkich miłośników słodkości. Seromakowiec z gotową masą makową i serem z wiaderka to połączenie smaku sera i maku w idealnej proporcji, a wszystko to na dużej blasze, wystarczającej na wiele porcji. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku oraz video instruktażowe, które ułatwią Ci przygotowanie tego wyjątkowego deseru.
Przepis na seromakowiec z gotową masą makową
Przepis na seromakowiec z gotową masą makową to pyszne danie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników makowca. Seromakowiec składa się z dwóch warstw: spodu serowego i górnej warstwy z gotową masą makową.
Aby przygotować ten przepis, potrzebne będą następujące składniki:
- 250g sera białego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Gotowa masa makowa
Na początku należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie ubijamy jaja z cukrem, dodajemy ser biały i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy na gładką masę. Wylewamy połowę masy do formy, a następnie na nią kładziemy warstwę gotowej masy makowej. Na koniec zalewamy resztą masy serowej.
Wstawiamy nasz seromakowiec do piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut, aż warstwa serowa zacznie się lekko rumienić. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na porcje i podajemy.
To danie doskonale sprawdzi się na różne okazje, zarówno na przyjęcia, jak i na codzienne deserowe chwile. Seromakowiec z gotową masą makową z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom.
Dodaj komentarz